Bij het innemen van Short en/of Long posities in de Boblfuture maken wij gebruik van technische analyse. Volgende zaken nemen wij in overweging bij het bepalen van de posities :
- Waar bevinden zich de voornaamste steun- en weerstandzones en hoe hebben deze niveau's zich in het verleden gedragen?
- Zijn er duidelijk herkenbare koerspatronen (dubbele toppen - dubbele bodems....)?
- Is er sprake van een (tijdelijke) verhoging van de volatiliteit in de future (eventueel te wijten aan belangrijke macro-economische cijfers of andere nieuwsfeiten die een dergelijke impact kunnen hebben op de koers)?
Uiteraard is bovenstaande opsomming niet limitatief maar het geeft wel een mooi beeld van de zaken die wij altijd in overweging nemen.
Over het gebruik van specifieke technische indicatoren (zoals RSI, MACD, STOCHASTICS....enz.) zullen we kort zijn. Voor sommige beleggers kunnen deze misschien een handig hulpmiddel zijn maar wat ons betreft doen we het liever met zo weinig mogelijk. Uiteindelijk is elke indicator niets anders dan een uitgestelde visuele weergave van wat de koers doet! Maar al te graag worden technische indicatoren voorgesteld als het wondermiddel om succesvol te zijn in het traden. De ervaring leert ons echter dat er niet zo iets bestaat als de 'holy Grail'. Traden is een vak als een ander en hoe meer ervaring je opbouwt, hoe beter je wordt.
Indien we het opportuun achten een Long of Short positie in te nemen dan zullen we dit altijd doen aan openingsprijs van de volgende handelsdag. Dit impliceert dat wij pas 's avonds na 22.00 uur (einde handelsdag) de evolutie van die dag bekijken en dan beslissen of we de dag nadien (of na het weekend indien op vrijdag) al dan niet in positie gaan. Eens een positie geopend blijven wij trouw aan het principe "cut your losses and let your profits run". Verliezen op tijd afkappen en winst laten lopen dus.
Eenmaal een positie geopend, wordt deze ten allen tijde beschermd door een vaste stoploss dewelke ver genoeg geplaatst t.o.v. onze positie zodat deze de nodige bewegingsruimte krijgt. Intraday kunnen er zich immers serieuze 'spikes' (hevige koersopstoten of korte krachtige koersdalingen) voordoen en als onze stoplosslevel te dichtbij ligt zou deze te vlug worden getriggerd. Eigenlijk dient deze stop te worden beschouwd als een noodstop en indien de koers niet in de door ons gewenste richting evolueert zullen we de lopende positie in de meeste gevallen reeds hebben afgesloten of gekeerd voordat dat dit stoplosslevel werd bereikt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten